T24 Dış Haberler
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye’nin BRICS ülkeler grubuna girmemesini umduğunu ancak girmesi halinde diplomatik açıdan çok az değişiklik beklendiğini söyledi. Flake, Türkiye ile ABD ortaklığının “hiç bu kadar güçlü olmadığını” söyledi. ABD Büyükelçisi aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçen ay iptal edilen Washington ziyaretinin de nedenine değindi.
Flake, Reuters’a verdiği demeçte, İsrail’in Gazze’deki savaşı konusunda taraflar arasında görüş ayrılıkları olsa da Türkiye’nin Batı’ya sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve ABD ile ortaklığının hiç bu kadar güçlü olmadığını söyledi.
“Ankara’nın bu yıl Batı’ya yöneleceğinin sinyalleri”
Bu sonbaharda görevinden ayrılacak olan Flake, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesini desteklemesinin ve ABD F-16’larının satışına ilişkin anlaşmanın Ankara’nın bu yıl Batı’ya yöneleceğinin sinyallerini verdiğini ve ticaret ve yatırım alanında kalıcı bir ivme için zemin hazırladığını söyledi.
Ankara’daki konutunda yapılan röportajda 61 yaşındaki Flake, “Stratejik ortaklık hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve iyi bir noktadayız” dedi.
ABD Büyükelçisi, Türkiye’nin “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekte mükemmel olduğunu” belirterek, Karadeniz’e geçen Rus savaş gemilerini durdurmasını ve Kiev’e insansız hava araçları sağlamasını örnek gösterdi.
Flake, ABD Kongresi’nde Türkiye’ye yönelik iki partili duyarlılığın bu yıl olumluya döndüğünü ve bunun Kasım ayındaki ABD seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.
İptal edilen ziyaret
ABD büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da yapmayı planladığı ziyaretin zamanlama sorunları nedeniyle iptal edildiğini, ancak bunun aynı zamanda Gazze’deki durumun “zorlu bir siyasi zemin” oluşturduğu bir dönemde gerçekleştiğini söyledi. Flake, “Açıkçası Gazze’deki durumla ilgili farklılıklar olacak, bu zor bir durum” dedi.
“Hamas lideriyle yakın bağlar, değerli bir kanal sağlıyor”
Ancak Flake, Ankara’nın Hamas siyasi liderleriyle yakın bağlarının çatışma sırasında ve ateşkes görüşmelerinde değerli bir kanal sağladığını ve Washington’ın bazen kendilerinden mesaj iletmelerini istediğini de sözlerine ekledi.
Flake’in 2022 yılı başlarında başlayan görevi, Türkiye’ye gelişinden altı hafta sonra gerçekleşen Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yansımalarıyla geçti.
Washington, Ankara’ya Moskova’ya yönelik yaptırımların delinmesini engellemesi ve Ocak ayında Türkiye’nin 20 aylık bir gecikmenin ardından İsveç’in üyeliğini onaylamasıyla sonuçlanan NATO genişlemesini desteklemesi için baskı yapıyor.